hu | en | de


Kender  és len termesztés


1958 és 1980 között a Kapos – folyó völgyében kendert termesztettek. Ez volt az egyik legjelentősebb bevételi forrás abban az időben. A családok közösen, egymást segítve művelték a földeket.


A növényt először kézi erővel learatták, majd kévékbe szedték, és gúlába állították, melyet szénára helyeztek, hogy elkerüljék a nedvesedését, valamint a penészesedés megindulását.
Addig hagyták száradni, míg a kender levele le nem hullott. Ezután a Konda-patak partján mesterségesen kialakított áztatókba helyezték a kellőképp kiszáradt növényt. Most épp egy ilyen áztatónál állunk.

2-4 hétig forgatták a vízben a növényt. A sás között a mai napig látható fatörzseket mesterségen helyezték ide, ehhez kötötték a kévéket, miközben áztatták a kendert.

Addig állt vízben, míg az le nem dobta a bőrét, majd kitilolták. Ez azt jelenti, hogy a kenderáztatás során megkorhadt belső fás részt összetörték, hogy az apró darabokban kihulljon az értékes rostszalagok közül.

Mindezt csapórúd segítségével végezték, ahol a ház oldalának nekitámasztott erősebb rúdon először megroppantották, majd hozzáverdesték a kóróköteget. Az így kihulló törmeléket nevezték pazderjának, melyet kiszárítottak és ezzel fűtöttek télen.

A megmaradt rostanyagot vasgerebennel kifésülték, majd „babákba” csavarták.
A kevésbé jó minőségű kendert a háziasszonyok fonallá fonva a tutyik talpára varrták, mintegy azt megerősítve vele. 
A kendert mosófával mosták, fahamuval szórták meg és így fehérítették.
Minél többször mosták, annál fehérebb lett. 

A kender- és lengyár a mai Kórház helyén állt és valószínűsíthetően a palló irányában felfelé egy futószalag vezetett a gyárhoz, melyen a kendert és a lent szállították az áztató és a gyár között. 
A lenből olajt préseltek, melyet az asztalosok használtak pácoláshoz (fatartósításhoz), illetve a lenből is szőttek különféle lepedőt, törölközőt, ruhát, stb.
A kender rostjából textilt és kötelet fontak, melyből vászon kelengyéket, lovakra pokrócot, asztalterítőt és egyéb hasznos dolgokat készítettek.
A kendertermesztés fontos iparágat jelentett a környéken