hu | en | de


LÁTNIVALÓK A KONDA-VÖLGYBEN


Kneipp-ösvényA Kneipp-kúra természetgyógyász jellegű, német nyelvterületeken nagy hagyományokkal rendelkező gyógyhatású eljárás.


A különböző felületeken való mezítlábas járás javítja az egyensúlyérzéket, segít a lúdtalp, valamint a gerincdeformitások kialakulásának megelőzésében és a későbbi korrekcióba.


Jótékonyan hat az ér-, és idegrendszerre, a csontozat fejlődésére, valamint erősíti az izomzatot. 

"A természet bőségesen megajándékozott minket mindennel, ami egészségünk megőrzéséhez szükséges."
- SEBASTIAN KNEIPP


Fogadalmi liget
Egy gyönyörű legenda helyszíne, ahol Iovina és Kond szerelme elevenedik meg.

A monda szerint, ha a tó vízében kedvesünkkel együtt megmossuk az arcunk, és elmondjuk a fogadalmat, a Napisten áldásával örökké egymáséi leszünk.


A fogadalom pedig így szól: „A Napisten parancsára, szívem óhajára örökké szeretni foglak, míg világ a világ!”

A kis tó közepén furcsa szobrot találhatunk.
Varga Gábor szobrászművész a Konda patak völgyéből előkerült, az egyik legrégebben ismert pannon lovasistennek állított fogadalmi tábla motívumainak felhasználásával készítette.
A szerelmesek gyakran látogatnak ide még fogadalmuk után is, hiszen a város egyik legromantikusabb helye.Kispolgárok Parkja

A parkba évről évre új fák kerülnek elültetésre, hiszen 2007 óta hagyománnyá vált városunkban, hogy az előző évben született gyermekeknek szüleik értékteremtő, kedves emléket állítanak.
Ezzel köszöntjük Dombóvár legfiatalabb lakóit minden év tavaszán.
A fákon különböző relikviákat (csörgő, cumisüveg, kisjátok, stb) láthatunk, melyet a szülők az ültetés után akasztanak a gyermekük fájára. 
Igazán különleges élményt ad, hiszen jó látni az összetartó családokat, és hogy évről évre kisemberekkel gyarapszik a város.Biofal


2008-ban városunk Biofal-építő versenyre hívta az általános iskolákat.

Az elültetett növényeket a diákok örökbe fogadták és azóta is nagy gonddal viselik sorsukat.

Helyben őshonos növényeket ültettek, mint fehér nyárfát, kőrist, varjútövist, gyepűrózsát, galagonyát, kökényt, valamint bodzát.

A program célja, védelmi célú zöldfelület telepítése a Kis-Konda-patak völgye természetvédelmi területen, valamint a helyi lakosság természettudatos szemléletének erősítése. 


DÖPTE-bázis
A Dombóvári Önkéntes Polgári Természetőr Egyesület bemutatótermében a környék természetvédelmi csodáival ismerkedhetünk meg, melyet számos interaktív tárgy is segít.

Így játszva tanulunk, és tanulva játszunk.
Szánkózási lehetőség


A szánkózás nem csak a gyermekeknek élmény, hanem a felnőtteknek is újra és újra felüdülés.

Télen pedig, amikor az egész tájat friss hó fedi, a város apraja-nagyja ide gyűlik, és együtt élvezi ezt a remek téli sportot. A dombtetőn található pihenő pedig kellemes helyszínül szolgál két csúszás közötti forró teázáshoz az ismerősökkel.


Landart-híd
Az út során egy hatalmas szempár néz vissza ránk.
A Konda-völgy természetes közegét az Európa- úti híd lábai törik meg, melyek a tájegységre jellemző élőlényeket jelenítik meg, fantasztikus látványt biztosít utunk során.Róka–völgy


Az elénk táruló völgy egy vadregényes túraútvonal.
A Konda-völgy oldalában található, dús növényzettel rendelkezik, ahol nagy egyedszámban éltek rókacsaládok. Valószínűleg a Kórház épülésekor találtak itt otthont a rókák. 
Itt a löszös felszínformáknak egy olyan jellegzetes típusát is meg lehet tekinteni, ami segítség lehet a földrajzoktatásban.Szenes-út


Az Európa út mellett, a völgyben futó út kötötte össze egykor Dombóvárt Újdombóvárral.
Az 1920-as évek végén, az 1930-as évek elején épült, hogy a vasutas családok gyermekei egyszerűbb útvonalon juthassanak el a Gimnáziumba.
A vasút adta hozzá a szénsalakot, hiszen a fűtőházban sok termelődött és alkalmas is volt út építésre, mivel nem ül meg rajta a víz, így nem képződnek pocsolyák.