hu | en | de


Nordic Walking – a Dél-Dunántúl legelső pályája


Magyar nevén a 'botsport' a gyaloglás egyik formája, amely közben speciális botokat használunk, így nem csak lábainkat, hanem felsőtestünket is megmozgatjuk.A Nordic Walking egyesíti a sportolást és a természetjárást, így jó lehetőséget biztosít Dombóvár természeti és kultúrtörténetének megismeréséhez. 

Finnországból indult világhódító útjára, ahol az 1930-as évektől kezdődően még elsősorban a síelők számára nyári erőnléti edzést biztosító sportként űzték. 1990-es években kifejlesztették a ma is használatos speciális botot, kényelmes csukló kiképzéssel és rezgéscsillapítóval. Neve a nordic walking – északi gyaloglás – a sportág skandináviai eredetére utal.

Több, mint 25 km hosszú útvonal áll rendelkezésre, hogy minél szélesebb körben megismerhessük Dombóvár és környéke nyújtotta változatos természetet. 5 különböző körútból választhatunk, melyek eltérő nehézségűek és hosszúak, viszont mindegyiknek megvan a maga különlegessége. Mindegyik kiemelkedő szépségű és látnivalókban gazdag útvonal. 


Hatásosabb, mint a séta, kevésbé megterhelő, mint a futás.


Kedvező élettani hatásokkal bír:


• Mérések igazolják, hogy ugyanolyan sebesség mellett a gyalogláshoz képest a szervezet 20-46%-kal több kalóriát éget el, így kiválóan alkalmas súlycsökkentéshez.

• A testizmok 90%-át megmozgatja, a lábakat és a felsőtestet egyenletesen terheli, így arányos izomgyarapodás érhető el. A futáshoz képest fokozottabb mértékű a kar-, a váll- és hátizmok gyarapodás.

• Az előzővel összefüggésben kíméli a láb ízületeit, így különösen ajánlott térdízületi problémákkal küzdők számára, valamint sport- és egyéb balesetek utáni rehabilitációra.

• A légzést segítő izmokat és szerveket folyamatos munkára készteti. A gyalogláshoz képest a pulzusszám átlagosan 10-15%-kal magasabb, így javítja a szív- és érrendszer teljesítményét, fokozza az egész test oxigénellátását. megfelelő mozgásforma a szívbetegeknek, és különösen ajánlott szívinfarktus rehabilitációra.

• Csökkenti a vérben az érszűkület kialakulását segítő anyagok mennyiségét, s így a trombózis valószínűségét.

• A bothasználat miatt javítja a testtartást.

• Izomlazító hatású, így javasolt például gyakori nyak- és hátfájással küzdők számára.