Földünkért Világnap 2015. október 21.

Földünkért Világnap 2015. október 21.

Színes programok az ovisoknak, szakmai fórum, tájművészeti kiállítás és sok más egyéb a Szállásréti-tónál

Dombóvár Város Önkormányzatának szervezésében egész napos rendezvényen ünnepelte településünk a Földünkért Világnapot október 21-én.


A világméretű program célja, hogy felhívja a figyelmet bolygónk és az emberiség szoros kapcsolatára, illetve azokra a problémákra, melyek élővilágunkat fenyegetik.

A helyi Földünkért Világnap délelőttje az óvodás korú gyermekek programsorozatával telt. A rendezvény kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a következő generáció számára rávilágítson a környezettudatos életmód és a társadalmi összefogás fontosságára. A világnap keretében szervezett természetvédelmi programok remek alkalmat nyújtottak arra, hogy a kicsik is megérezzék, mekkora felelősségük van Földünk, környezetünk megóvásában.


A Szállásréti-tó körül öt állomáson várták a szervezők az apróságokat érdekes feladatokkal és látnivalókkal. Az első ponton a városi könyvtár papírszínházzal várta az ovisokat, ahol a Konda-völgy rejtélyének meséjét tekinthették meg a könyvtárosok előadásában. Nagy sikere volt a földünket kontinensekre osztó feladatnak is, ahol plüssállatokat helyeztek el a gyerekek az állatok származási helye szerint. További ügyességi játékok is várták a kis résztvevőket, úgymint kacsafogás és puzzle, de a szelektív szemétválogatási feladat sem maradhatott el. A mozgalmas, vetélkedőkben gazdag délelőtt végén egészséges rágcsálnivalókkal és meleg teával kínálták a gyerekeket. Emlékül minden ovis egy Földünket mintázó szivacslabdával térhetett haza.

A délután a töklámpás-faragó versenyé és a szakmai programoké volt, melyet Szabó Loránd polgármester köszöntője vezetett fel. A világnap alkalmából fórumot szervezett az önkormányzat, melyen Dombóvár Természetvédelmi Alaptervét és a Konda völgy élőhely- és tájrehabilitációs tervét ismertették. A fórumhoz kapcsolódóan a völgy új élményelemeit is ismertették a résztvevőkkel a városvezető és Pintér Katalin természetvédelmi referens közreműködésével.

A túraútvonal új tájékoztató táblákkal bővült, melyeket a DÖPTE bázisnál, a Szállásréti-tónál és a Shell-kútnál helyezték el. További információkkal látja el az érdeklődőket az újonnan bevezetett QR-kódos szolgáltatás, mely egy telefonos alkalmazás segítségével egy weboldalra vezet, ahol további információk találhatók a területről és történetéről.


A kenderáztató megközelítését megkönnyítendő egy palló is elkészült, melyre további tájékoztató táblákat helyeztek el a kenderáztatás mikéntjéről, a növény-és állatvilágról, valamint a gazdasági vasútról. A Róka völgyet szintén kitisztították és járhatóvá tették az érdeklődők részére.

A Szállásréti tó környéke a Konda-völgy madárvilágát bemutató táblával és egy madárlessel is gazdagodott, továbbá a kültéri mozgásra csábító fitneszeszközök és hinta is várják már a látogatókat. A napot a töklámpás-faragó verseny eredményhirdetése zárta.

A jeles nap alkalmából tájművészeti kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. Erre a napra készültek el Katatics Zsuzsanna és Dr. Pappné Farkas Gabriella tanárnők kövekből, gyökerekből és ágakból összeállított fantáziadús képzőművészeti alkotásai.
A különleges, 12 kompozícióból álló együttest a Szállásréti-tóban helyezték el. Városunk új színfoltja továbbra is várja látogatóit egy elgondolkodtató, csendes szemlélődésre


/