Téltemető túra 2016

Téltemető túra 2016

DÖPTE-bázistól Nagypál-telepig - az I. világháború egyik igen jelentős vasúti nyomvonal (Trieszt-Dombóvár-Veszprém-Bécs) egy szakaszán haladt keresztül

Lelkesen sorakoztak a részt vevők az 5 km-es túra pontján, a volt kisvasúti állomáson. Gyerekek és szüleik, de még idősek is indultak a Konda-Patak Völgyében tett kellemes túrára, ezzel is a tél elűzését szimbolizálva.

A tavaszvárás, vagy még inkább a téltemetés egészen az ókorig nyúlik vissza, ilyenkor az emberek, evéssel, ivással, mulatozással akarták elűzni a telet. Habár a tél így sem múlott el hamarabb, de legalább kellemes időtöltésben volt részük. A legnépszerűbb szokás a kiszézés, vagy a fagykirálynő elégetése. A bábu a telet, a rossz dolgokat jelképezi, a tűz pedig a gonoszűző szerepét tölti be.

A már hagyományosan megrendezett pálinkaverseny eredményét is kihirdették, a megmérettetésre 29 minta érkezett, amelyek többnyire gyümölcspárlatok voltak. A törköly és borpárlat kategóriában, 2011-es törkölypálinkájával Király Gábor került ki nyertesként. Az összesített versenyt is ő nyerte, ezzel hazavihette a Dombóvár város 2015. évi pálinkatermelője címet. Gyümölcspárlat kategóriában 2014-es meggypálinkájával, és a különleges párlatok kategóriában meggyágyon nevű pálinkájával Máté Zoltán nyert.

A kellemes túra végeztével az emberek forró teával melegítették fel magukat, amelyhez zsíros kenyeret is fogyasztottak. Ezután a rendezvény résztvevői a máglya köré állva meggyújtották a fagykirálynőt. Gyerekek és felnőttek együtt táncoltak a zenekar fülbemászó dalaira a tűz körül, amíg az el nem aludt.

A téltemető túra utolsó mozzanataként koszorút bocsátottak vízre, melyet a Kis-Konda patakban engedtek útjára, ezzel búcsúztatva el a telet.


(További képek a Galériában)

/