Zöld kerékpárútvonal

Zöld kerékpárútvonal

Együttműködési megállapodást írt alá Dombóvár És Döbrököz

November 6-án, a Dombóvári Városházán együttműködési megállapodást írt alá Döbrököz Község Önkormányzata képviseletében Farkas Edit polgármester, valamint Dombóvár Város Önkormányzata részéről Szabó Loránd polgármester.
Dombóvár és Döbrököz közös célja, hogy javítson a települések környezeti megítélésén és megközelíthetőségén, ezért a két település önkormányzata vállalta Dombóvár és Tüszküs-hegy (Döbörököztől néhány km-re található) közötti, forgalomból kivont vasúti töltés rendbetételét.
Dombóvár és Döbrököz az összesen 6 km-es szakaszt kitisztítja, karbantartja, valamint rendszeresen gyommentesíti. A felmerülő költségeket mindkét önkormányzat saját útszakaszain biztosítja.
Tüszküs-hegynél a kerékpárút nem ér véget, hisz nagyon jó állapotú mezőgazdasági utak csatlakoznak a végponthoz, amelyek gyalogosan és kerékpárosan is járhatóak. Az utak visszavezetnek Döbröközre, így kialakítható egy 30 km-es kerékpáros körút, amely érint egy kilátó pontot és a „Hat vár hat rád” túra egyik állomását, a Werbőczy várat is. Döbröközről a Hat vár hat rád túra útvonalán pedig visszaérünk Gunarasba.
A tervek szerint februárban ezen az útvonalon kerül megrendezésre – az útvonal átadásaként - a téltemető túra.


Egyben ez a szakasz egy nagyobb fejlesztési elképzelésnek is a része, hiszen Dombóvár Város Önkormányzatának kiemelt projektje a Siófok – Tamási – Dombóvár – Sásd – Magyarhertelend – Orfű – Pécs – Harkány – Villány kerékpárút megépítése. Dombóvár és Tamási a környező településekkel együttesen tárgyal a MÁV-val a nyomvonal ingyenes átadásáról. Remélhetőleg a pozitív döntésről mielőbb értesülnek a települési önkormányzatok.


/