hu | en | de

Szigeterdő

A Szigeterdő a környéken nagyobbrészt kiirtott síkvidéki tölgyes-juharos-kőrises növénytársulás természetközeli állapotú maradványfoltja. Az idős (70-150 éves) kocsányos tölgyekből, mezei juharokból és magas kőrisekből álló erdőrész számos növény- és állatfaj számára biztosít élőhelyet. Madárfaunája igen gazdag. Az idős fák természetes üregeiben és a kihelyezett költőládákban több ritka, védett madárfaj is költ, mint például az erdei fülesbagoly, a macskabagoly és a füles kuvik.

Ritka, védett emlősök is előfordulnak, mint például a mókus és a keleti sün.

A természetközeli erdőrész mellett a későbbiekben egy angolkertet alakítottak ki. A parkban díszcserjék (magyal, hóbogyó , hibiszkusz, fagyal), örökzöld és lombhullató díszfák (pl. tiszafa, japánakác, páfrányfenyő – Ginkgo biloba, liliomfa, tulipánfa) egyaránt előfordulnak.

A park DNy-i szélén állnak egyXIII. században épült középkori vár és lakótorony maradványai. A fa- és téglaépítményeket árok és földsánc övezte. Az erődítmény a XVI. században pusztult el egy tűzvész során. Az 1990-es években és 2000-ben végzett ásatások során egy 10 x 10 m alapterületű, 2,5 m falvastagságú, tégla anyagú lakótorony alapjait tárták fel. A torony építéséhez szükséges téglát helyben égették ki. A földbe mélyített téglaégető maradványait szintén megtalálták. A déli oldalán egy faszerkezetű épület helyezkedett el, ezt azonban szinte nyom nélkül elpusztították az 1950-es évek végén egy ide épített épület építése során. A kiemelkedésen valószínűleg már a vár építését megelőzően, a X-XI. században megtelepedett az ember, amire a feltárások során talált földbe mélyített ház és hulladékgödrök utalnak.

A parkban kapott helyett Horvay János 1848-as első független magyar kormányt ábrázoló szoborcsoportja, amely 1951-ig a Parlament előtti téren állt. A politikai okokból eltávolított szobrokat 1972-73-ban állították fel Dombóváron. A szoborcsoport és a vár országosan védett műemlék. A szoborcsoport újonnan elkészített másolatát 2015-ben avatták újra a budapesti Kossuth téren.